Joaca este cea mai importantă activitate pe care o pot face copiii. Diferitele tipuri de joacă dezvoltă în copii, abilități sociale, imaginația, creativitatea, asimilarea informațiilor și în același timp îi dezvoltă din punct de vedere fizic și cognitiv.
Un tip de joc important care îi ajuta pe cei mici, mai ales în perioadele în care se simt neputincioși, este cel al inversării raporturilor de putere. În acest tip de joc, copilul este cel care deține controlul, cel capabil și responsabil, iar părintele pretinde adesea că este incapabil, stângaci, slab și lipsit de putere.
Aceste jocuri ajută copiii să-și depășească și proceseze sentimentul că sunt mai lipsiți de putere decât adulții. Sentiment cu care se confruntă zilnic. Ocaziile în care copilul este șeful, sunt extrem de amuzante pentru ei și se lasă cu multe râsete, ceea ce indica faptul că se vindeca de stresul provocat de sentimentul de lipsă de putere și control, uneori. Îți ofer în continuare câteva idei de jocuri de inversare a raporturilor de putere, care îi vor încânta cu siguranță pe copii.
Primele 3 exemple sunt pentru copiii mai mici, dar le poți adapta și pentru cei mai mari.
✨Hai să-i împingem/doborâm pe mami sau tati.
Stai în genunchi și pretinde că ești foarte puternic, în timp ce spui ceva de genul: “nimeni nu va putea niciodată să mă doboare!”. Apoi lasă copilul să te împingă și doboare și fă mare “tam tam” despre cât de puternic este. Poți ajusta cât de greu sau ușor este să te împingă în funcție de vârsta copilului, puterea sau temperamentul său.
✨Păzitorul canapelei sau a patului.
Pretinde că ești păzitorul canapelei sau a patului și fă-l pe cel mic să-și dorească și să încerce să treacă de tine pentru a ajunge pe pat sau canapea. Fă-l să-și folosească forța fizică pentru a putea trece de tine, astfel încât să-și dezvolte o imagine despre sine, ca fiind o persoană puternică. La fel ca mai sus, ajustează cât de greu este să treacă de tine, în funcție de vârsta copilului, puterea sau temperamentul său. Dacă nu vrea să-și folosească forța fizică, îl poți încuraja să găsească alternative, cum ar fi să-ți distragă atenția, să treacă printre picioarele tale sau să te hipnotizeze. 😁
✨Hrănește bebelușul.
Lasă copilul să te hrănească și comportă-te ca un bebeluș în timp ce face asta. Eventual cu tipuri de mâncare ușor de dat, cum ar fi o banana, o bucată de pâine, etc.
✨Bătaia cu tricouri.
Acest joc este potrivit pentru toate vârstele. Adună câteva tricouri de-ale copilului, niște perechi de șosete împerecheate sau animale de pluș moi fără bucăți de plastic care pot lovi și începeți să le aruncați de la unul la altul. Joacă teatru spectaculos dacă te lovește cu ele, căzând pe spate cât de caraghios poți, pentru a da startul chicotelilor și râsului copilului. La fel ca mai sus, ajustează cât de greu este în funcție de copil.
✨Împinge-mă!
Acest joc este minunat pentru copiii mai mari, iar Anais este foarte încântată de el. Stai împreuna cu copilul față în față în mijlocul unei camere. Vă întindeți amândoi mâinile drept în față și vă luați de mâna, apoi încercați să vă împingeți prin cameră. Lasă copilul să te împingă prin camera sau spre un perete. Făcându-l să se simtă extrem de puternic și ca întotdeauna ajustează cât de greu este în funcție de vârsta copilului, puterea și temperamentul său.
✨Șezi!
Pretinde că ești un cățel și copilul este stăpânul tău și faci orice îți spune copilul sa faci. 😁
✨Fără chicoteli!
Inventează o regulă caraghioasă cum ar fi, fără chicoteli, fără râs sau fără clipit și apoi prefă-te foarte supărat când nu respectă regula. Acest joc il va face să treacă mai ușor peste o zonă a vieții sale foarte provocatoare și îl va ajuta să urmeze mai ușor regulile casei apoi.
Spor la joacă!