Intr-o lume in care ne sunt scoase in evidenta si promovate in mare parte, numai lucrurile urate, oamenii falsi si frumusetea superficiala, cineva s-a gandit ca putin cate putin, vom putea ajuta si lucrurile bune si oamenii frumosi cu adevarat, sa iasa la suprafata. Acea persoana se numeste Laura Craciun, o mamica deosebita, care se afla in spatele blogului unicornulalbastru si in spatele minunatului proiect, Ei fac Romania mai buna! Acest proiect a fost menit sa aduca in atentia noastra, ONG-uri mai putin cunoscute din tara noastra, dar cu un impact remarcabil si un rol esential in societatea romaneasca. Sunt asociatii cladite din iubire, cu daruire, altruism si grija pentru semenii nostri.  Mai multe puteti afla aici.

 

Ma bucur mult ca am putut raspunde invitatiei Laurei Craciun de a ma alatura si eu acestei campanii.

Prin urmare, astazi va voi prezenta povestea unei asociatii pentru care cuvintele respect si admiratie sunt prea mici. Este vorba de asociatia Betania din Bacau. Asociatie care a fost infiintata in anul 1995, iar din 2004 a primit statutul de organizatie de utilitate publica in baza  Hotararii de Guvern nr. 1481/2004, publicata in Monitorul Oficial nr. 848 din 15 septembrie 2004, fiind prima organizatie din Bacau careia i s-au recunoscut meritele în acest mod.

Programele si serviciile lor se adreseaza copiilor cu tulburari din spectrul autist si alte tulburari de dezvoltare, pentru personae cu dizabilitati, pentru tinerii proveniti din centre de plasament, victimelor traficului de fiinte umane sau programe de sustinere a familiilor lipsite de venituri, investitii in sanatate, educatie si in campanii de informare si constientizare.

Membrii fondatori ne-au spus ca nu ei au ales beneficiarii, ci practic, beneficiarii i-au ales pe ei, in urma dezvoltarii serviciilor de care era si este cea mai mare nevoie la nivelul comunitatii.

Printre cele mai importante realizari ale lor se numara:

– Centrul Delfinul pentru copii cu autism din Bacau, infiintat in urma cu 13 ani, ale carui rezultate sunt deosebite. Pornind de la aceasta experienta au infiintat în 2014 si Centrul Delfinul pentru copii cu autism din Roman, unde se profita în mod constructiv de experienta acumulata de specialistii formati în Bacau si în strainatate (Olanda, SUA, Anglia).

– Centrul de Integrare a Tinerilor din Bacau are 26 beneficiare, tinere provenite din sistemul de protectie de stat care au implinit 18 ani si au nevoie de sustinere pentru a-si gasi drumul in viata, dar in cadrul acestui centru primesc si tinere care au fost victime ale traficului de fiinte umane. De asemenea, exista si Centrul de Integrare a Tinerilor din Bucuresti, in cadrul caruia 6 tinere isi continua studiile universitare in Capitala cu sustinerea Asociatiei Betania.

– Centrul Multifunctional, unde ofera servicii de art-terapie pentru persoane cu dizabilităti.

– Centrul de Recuperare, unde se ofera servicii de kineto si hidrokinetoterapie si logopedie pentru adulti si copii.

– Proiectul social, in cadrul caruia sute de familii beneficiaza de sprijin prin oferirea de alimente, imbracaminte, rechizite scolare dar si sustinere financiara pentru interventii medicale de urgenta. Casa de Tranzit este si ea parte a acestui proiect, prin care familii aflate in situatii de criza primesc temporar o locuinta pana la solutionarea pe termen lung a problemei locative.

– Investitiile in sanatate reprezinta un alt punct care trebuie mentionat. Inca din primii ani de la infiintare Asociatia Betania a dotat si utilat sectii intregi, atat la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau cat si la spitalele municipale din Moinesti sau Buhusi si la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica din Gasteni. De asemenea, in colaborare cu autoritătile locale și cu sprijinul voluntarilor din Olanda, Asociatia Betania a construit dispensare medicale in localitatile Gura Vaii, Huruiesti, Izvorul Berheciului, Gaiceana, Colonesti, Motoseni si Cabesti.

 

Educatia a reprezentat si reprezinta o prioritate pentru programele dezvoltate de Asociatia Betania. Pe langa lupta continua pentru prevenirea abandonului scolar si oferirea de rechizite si burse scolare, organizatia a investit in mod constant in institutiile de invatamant din Bacau. Au fost dotate integral 40 de laboratoare de informatica, auto, de cosmetica, tamplarie etc. Cu sprijinul voluntarilor din Olanda, au fost construite gradinita din localitata Sarata si scoli in localitatile Turluianu si Valea Sosii. De asemenea, Betania a sustinut renovarea scolilor din Sarata, Albele si Andriesesti.

Trebuie mentionate si alte doua proiecte incheiate, dar care au oferit servicii pentru sute de beneficiari. Este vorba de Centrul de Zi Betania pentru copii cu dizabilitati (a functionat între 1998-2011, avand peste 400 beneficiari), ale carui servicii au fost sistate dupa ce legea a permis integrarea copiilor cu dizabilitati in invatamantul de masa si de Centrul Lalelelor pentru copilul abuzat, neglijat și exploatat (1999-2011), care a oferit servicii in regim de urgenta pentru peste 600 copii pe parcursul desfasurarii activitatii.

In viitor, Asociatia Betania doreste sa mearga mai departe cu proiectele aflate in derulare, dar in acelasi timp sa extinda bazinul destinat hidrokinetoterapiei si sa infiinteze un kids farm unde sa implice o parte dintre beneficiarii asociatiei. De asemenea, vor merge mai departe cu programul de investitii in sanatate, urmand ca in lunile urmatoare sa discute cu autoritatile locale din cateva comune in legatura cu ridicarea de noi dispensare in mediul rural.

Ei fac Romania mai buna, intr-adevar! Sunt oamenii care ma fac sa fiu din nou mandra de tara noastra si de oamenii frumosi din ea.

Daca doriti sa sprijiniti Asociatia Betania o puteti face prin completarea formularului 2% de catre persoanele fizice sau a celui privind directionarea a 20% din impozitul pe profit pentru persoanele juridice. De asemenea, exista si posibilitatea donatiilor directe catre Asociatia Betania, conturile organizatiei deschise la Unicredit Bank fiind:

Lei : RO41 BACX 0000 0030 0916 2000
Euro: RO19 BACX 0000 0030 0916 2008

Exista multe inimi mari in jurul nostru si sper sa auzim de ele din ce in ce mai des!

 

 

 

(Visited 73 times, 1 visits today)