Povestea co-sleeping-ului nostru a inceput fara ca eu macar sa-mi dau seama. De ce spun asta? Deoarece in perioada in care eram insarcinata si imi faceam planurile pentru venirea lui bebe, nici nu concepeam ca el sa doarma cu noi in pat. Nu concepeam nici ca el sa doarma in alta camera. Cel mai bine mi se parea ca patutul lui sa stea lipit de al nostru cu o laterala scoasa. Imi aduc aminte si acum, de una din vizitele facute nasilor, in care ne povesteau ca patutul fetitei lor a fost folosit doar pe post de suport pentru haine. Iar eu foarte sigura pe mine, i-am contrazis de mai multe ori, spunand ca la noi nu va fi asa. Ea va sta la ea in patut si noi in patul nostru.
Lunile au trecut, Anais s-a nascut si a sosit si clipa in care am ajuns acasa de la maternitate. In prima noapte, dupa ce adormea la san, o mutam usor in patutul ei care era lipit de al nostru. Se trezea de 3 ori pe noapte, la 00.00-03.00 si 06.00. Eram si in perioada de recuperare postoperatorie si imi era destul de greu s-o ridic pentru a o pune in patut, voiam insa, sa ma tin de planul initial. Si m-am tinut… doua nopti. 😊 Incet incet, am inceput sa n-o mai mut de fiecare data dupa ce adormea, pana cand n-am mai mutat-o deloc. Dormea asa frumos, iar de multe ori dupa ce o puneam in patut se trezea. Ca sa nu mai spun de faptul ca pentru mine era de nu stiu cate ori mai simplu, pentru ca nu era nevoie sa ma mai ridic, doar ma culcam la loc. Brusc, toate planurile mele de la inceput, mi se pareau doar niste glume bune. Era atat de simplu asa….de ce ar vrea cineva sa saboteze somnul copilului si pe al sau?
Astazi avem 1 an si 4 luni de co-sleeping si va spun cu mana pe inima, ca nu regret nicio secunda! Pentru mine, unul dintre cele mai inaltatoare sentimente este acela pe care il am cand o privesc in fiecare noapte dupa ce adoarme si la randu-mi, adorm langa ea. O stiu in siguranta, sunt linistita si nu mai am nevoie de niciun “calmant” pentru somn, daca sunt agitata. Respiratia ei de bebelus este tot ce am nevoie pentru a adormi imediat.
Un alt aspect important in privinta beneficiilor co-sleepingului este acela ca ajuta foarte mult alaptarea. Deoarece se poate face la cerere, iar alaptatul pe timp de noapte este foarte important atat pentru mama si copil, cat si pentru mentinerea si stimularea lactatiei. Pe timpul noptii secretandu-se hormonul numit prolactina, cel care asigura o alaptare de succes.
Contrar parerilor invechite, un copil care a crescut dormind in acelasi pat cu parintele, va deveni independent mult mai devreme si singur va cere sa doarma la el in patut atunci cand va fi pregatit. Credeti-ma ca stiu multe exemple de genul acesta.
Dormind cu bebelusul langa tine, poti preveni si reduce orice risc sau problema ce ar putea sa apara pe timpul noptii. Stim ca bebelusii se pot ineca foarte usor in somn in primele saptamani de viata sau poate aparea sindromul mortii subite cauzat de apneea bebelusului.
Si nu in ultimul rand, co-sleepingul este un motiv de bucurie pentru orice bebelus. Dormitul la pieptul mamei il fereste pe micutul pui de om, de orice stres sau frica.
Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea-asa…nopti linistite si binecuvantate va doresc!