Simți cum fiecare zi este ca o luptă continuă pentru putere în relația cu copilul tău? Atunci este posibil să ai parte de un copil cu voință puternică.
Îmi doream de mult să scriu un articol pentru toți părinții care sunt la capătul puterilor și nu știu cum să mai facă față provocărilor pe care le întâmpină în conflict cu spiritul și voința puternică a copilului lor.
În egală măsură am vrut să aduc claritate pentru a ajuta acești copii să fie înțeleși mai bine și eliberați de toate etichetele care se pun asupra lor.
Parentajul cu blândețe este cu atât mai important pentru copilul cu voință puternică sau poate cum îți este mai cunoscut, strong willed child. Ei sunt mult mai predispuși la a avea relații conflictuale cu cei din jurul lor și apoi sunt etichetați ca fiind dificili. Toți copiii sunt sensibili și vulnerabili din punct de vedere emoțional, însă copiii cu voință puternică pot simți totul mult mai intens și cu pasiune.
Acești copii tind să aibă o nevoie uriașă de autonomie asupra deciziilor care îi afectează și tânjesc spre a fi tratați cu respect și just. Ei pot fi în egală măsură sensibili și intenși. Pot pune piciorul în prag cu fermitate sau să se ”dea peste cap” pentru a-i ajuta pe ceilalți și să le pese enorm de sentimentele celor din jur.
Au nevoie de libertate atât cât îi pot face față în siguranță și în același timp au nevoie să fie ghidați și ocrotiți.
Dr. Gordon Neufeld explică cum atunci când apelăm la o abordare autoritară cu copilul nostru cu voință puternică, este ca și cum am turna gaz pe foc. Acești copii s-au simțit atât de des controlați, lipsiți de putere, blamați și neînțeleși, pentru că s-au purtat în feluri care de multe ori sunt mai presus de propriul lor control.
Din acest motiv este benefic să-i ghidăm cu un parentaj liniștit și conștient pentru a permite acestor copii cu pasiune și voință puternică să-și aducă minunata contribuție în lume.
Cum putem face acest lucru mai ușor?
⋆ Acordând o atenție specială în crearea unui mediu sigur pentru copilul nostru sensibil din punct de vedere emoțional, pentru ca acesta să-și poată exprima gândurile și sentimentele.
⋆ Oferind un interval mai mare pentru momentele de timp special 1-1 cu copilul.
⋆ Prin joacă și râs, care sunt extrem de importante și de mare ajutor, jocurile de schimbare a raporturilor de putere. Poți găsi detalii despre ele în acest articol.
⋆ Angajându-ne să ne gestionăm propria furie și triggerii pe care copilul nostru cu voință puternică îi declanșează în noi. Modelând în schimb, bunăvoință și pietate și reparând conflictele cu respect și înțelegere. Nu pot învăța aceste lucruri fără ca noi să le arătăm calea.
⋆ Oferindu-le posibilitatea de a rezolva problemele găsind propriile lor soluții, atunci când este posibil, în loc să le ordonăm noi ce să facă.
⋆ Prin a exprima cât mai multă empatie cu putință.
⋆ Prin menținerea conectării în timp ce impunem o limită.
Am vorbit despre cum se simte un parentaj autoritar asupra copiilor cu voință puternică, dar nici la polul opus lucrurile nu stau mai bine. Abordând un stil de parenting permisiv, nu vom aduce, de asemenea niciun beneficiu acestor copii. Această abordare ia amploare de multe ori, din încercarea părinților de a reduce numărul conflictelor, devenind prea permisivi. Copiii cu voință puternică au nevoie de o cantitate corectă de autonomie și implicare în luarea deciziilor, fără însă să li se permită pur și simplu să facă tot ce vor, oricând vor. Acest lucru îi lasă la mila dorințelor lor intense și controlului impulsurilor limitat.
Cel mai probabil ai observat cum uneori, atunci când ne exprimăm empatia, situația devine mai dificilă și nu este nici pe departe așa cum ne imaginam. Motivul este faptul că de multe ori, copiii duc în spate un puternic bagaj emoțional, rezultat din frustrarea momentelor în care nu și-au putut exprima sentimentele sau atunci când au făcut-o s-au simțit respinși și judecați. Pe măsură ce copiii încep să simtă cum părintele are de acum mai multă răbdare și empatie și este prezent cu adevărat pentru a-i asculta frustrarea, pot simți cum aceasta escaladează în corpul lor, împreună cu tristețea și furia acumulate atunci când relația părinte-copil era plină de conflicte. Înainte de a putea fi dizolvate, toate sentimentele neplăcute au nevoie să fie simțite.
Nu este mereu ușor să-i ascultăm atunci când își exprimă sentimentele puternice, știu, dar oferindu-le înțelegerea noastră cu privire la greutățile și frustrările pe care le întâmpină, vom juca un rol esențial în procesul lor de vindecare, care va aduce un plus de cooperare și conectare profundă în relația noastră cu ei.
Copiii cu voință puternică își pot susține cauzele cu cele mai bune argumente, au gândire măreață și sunt foarte buni comunicatori. Motiv pentru care este important să le arătăm faptul că îi ascultăm cu adevărat și suntem capabili să fim flexibili atunci când situația ne permite, fiindcă uneori, ceea ce vor nu este și ceea ce au nevoie, la fel ca în cazul tuturor copiilor. Au nevoie să se simtă validați, dar în același timp să menținem limitele cu iubire, dacă este cazul.
Acești copii nu-și pot accepta sau aprecia întotdeauna limitările sau limitările celorlalți și prin urmare, se pot ”prăbuși” emoțional și nu numai, câteodată.
Este important să nu punem toată vina și responsabilitatea pentru schimbare pe umerii lor, fiindcă le este greu să-și țină în frâu frustrarea puternică și au nevoie de la noi să le oferim căi de eliberare prin limite cu iubire, empatia noastră autentică, râs și joaca ce îi eliberează de stres. Au nevoie să știe că îi putem ierta și că menținem mereu bunătatea lor în mintea și inima noastră, chiar și atunci când sunt ghidați de caracterul lor plin de emoții și dorințe puternice sau în momentele în care aceste emoții și dorințe conduc către un comportament dificil. Au nevoie să le fie recunoscute și apreciate laturile puternice și contribuțiile pe care le pot oferi.
Copiii cu voință puternică sunt predispuși în a opune rezistență cooperării cu mai multă determinare decăt alți copii. Înțeleg și trăiesc zilnic pe pielea mea, cu copilul cel mic, acest fapt. Motiv pentru care părintele și copilul intră ușor într-un cerc al luptei pentru putere și ajung să-și încarce zilele cu stres și conflicte. În loc să privim copilul ca fiind dificil, îl putem privi ca pe ceea ce este de fapt, un copil care strigă în tăcere pentru a fi văzut și înțeles cu adevărat. Au nevoie să fie tratați cu grijă și blândețe, la fel ca orice copil, și au nevoie ca iubirea noastră să fie mai mare decât dorința de a reacționa.
Din păcate, de prea multe ori, copiii cu acest tip de caracter ajung să fie catalogați în mod greșit, ca fiind dificili, încăpățânați, solicitanți și multe altele. Ei sunt foarte sensibili și își dau seama devreme de faptul că adulții îi văd ca fiind dificili, inflexibili, egoiști sau obraznici.
Încearcă să-ți amintești ce ai simțit ultima dată când cineva te-a catalogat în acest mod sau în alt mod nedrept și îți va fi mult mai ușor să-ți înțelegi cu adevărat copilul cu voință puternică.
Copiii se pot simți lipsiți de putere și speranță, ca și cum destinul lor este să fie “prea dificili” și sub greutatea acestor etichete din partea celor din jur, rezultatul nu este altul decât tristețe, presiune și stres.
Pentru a-i ajuta, trebuie să găsim metode prin care să revenim la interacțiuni blânde cu inima deschisă, precum și ritualuri care cresc conectarea și compasiunea, păstrând în același timp echilibrul.
Tot acest proces reprezintă călătoria de la părintele lipsit de putere, la părintele care și-a recâștigat încrederea în el. Cheia pentru a schimba dinamica în relația cu copilul nostru, este să vedem cu mai multă claritate și să controlăm felul în care contribuim la această dinamică, astfel copilul se va simți eliberat de presiune și stres. Va urma apoi, un mare plus de cooperare din partea lui și în final, nevoile tuturor sunt valorificate.
Dacă reușim să schimbăm felul în care vedem anumite situații, luând în considerare nivelul de stres cu care are de-a face copilul, o schimbare majoră va avea loc. Vom reuși să ne conectăm și să ne pese de sentimentele și nevoile fiecăruia, ale noastre, cât și ale copilului nostru, iar de fiecare dată când vom recâștiga compasiunea pentru el, va fi o victorie ce ne va aduce mai aproape de armonia dorită.
Nu este ușor, fiindcă trebuie să schimbăm tipare care ne-au fost transmise de generații întregi, dar pas cu pas și multă răbdare atât pentru noi cât și pentru copilul nostru, vom aduce schimbarea mult visată.
Photo credit: elements.envato.com