Când vorbim despre antrenamentul la oliță este important să ținem minte faptul că acest obicei nu se învață peste noapte. Chiar dacă copilul înțelege conceptul și ce are de făcut, mai sunt implicați și alți factori în acest proces. 

La început, să-și amintească să meargă la oliță implică multă concentrare, sunt multe lucruri noi de ținut minte și de făcut. Există momente în care copiii devin ocupați cu alte activități, sunt stresați, obosiți sau suprastimulați, uita cu ușurintă noile aptitudini și regresează temporar către obiceiurile “bebelușești”. Acest lucru este perfect normal. 

Iată câteva sfaturi pentru a face procesul antrenamentului la olița, cât mai blând și ușor pentru copil, sfaturi pe care le-am aplicat cu mare succes cu Anais, fetița mea și urmează frățiorul ei, când va fi pregătit. 

Nu folosi niciodată pedepsele sau recompensele! La fel ca în celelalte cazuri din viața copiilor, nici în acesta, nu este indicat să-i pedepsim sau mituim. Pedepsele pot duce la probleme cu constipația, iar recompensele îi vor face să se forțeze într-un mod nenatural pentru a primi ceea ce li s-a promis. Poate fi o varianta ușoară pentru părinte, dar cu siguranța nu este una sănătoasă pentru copil. 

Folosirea unor chiloței cu un număr mai mari. În acest fel, îi va fi mult mai ușor copilului să-i dea jos atunci când este cazul pentru a se așeza pe olița. 

Un sfat de care Anais a fost extrem de încântată, este de a-l lăsa pe el să decidă în fiecare zi dacă vrea să poarte scutec sau chiloței. În același timp explicându-i că dacă alege să poarte chiloței trebuie să-și amintească să meargă la oliță când este cazul, dar și că nu este nimic în neregulă dacă poartă scutec în ziua respectivă, în cazul în care nu se simte în stare să-și asume responsabilitatea de a ține minte să folosească olița. 

Dacă îl lăsăm să fie responsabil pentru procesul de antrenament la oliță în acest fel, vom elimina multe situații cu “accidente” în timp ce folosește chiloțeii. 

Este indicat să ne abținem să-i reamintim să folosească olița. Reamintirea frecventă poate fi de ajutor temporar, în evitarea accidentelor, dar dacă lăsăm în grija copilului să-și reamintească, va învăța mai repede. Pentru că nu se va mai pune în baza noastră și automat concentrarea asupra propriului corp, va fi mai eficientă. Copiii învață cel mai bine din propriile greșeli. 

Putem să-i reamintim să meargă la olița înainte de a pleca de acasă sau înainte de culcare, în rest, este de preferat să-l lăsăm în ritmul lui. 

Și ultimul sfat, dar nu cel din urmă, să tratăm “accidentele” cu relaxare, fără furie sau supărare. Să-i transmitem încredere în abilitatea lui de a învăța și apoi să-l ștergem cu calm dacă este cazul, spunând ceva de genul: “ups, se pare că nu ai reușit să ajungi la olița la timp, poate data viitoare vei reuși”, fără să-l facem să se simtă vinovat.

Creșterea are loc în moduri inegale, cu multe momente de stagnare sau regresie, care ne pot face să ne simțim ca și cum nu este bine ceea ce se întâmplă, dar de cele mai multe ori, nu este cazul și este perfect normal. 

(Visited 93 times, 1 visits today)

Leave A Comment