Intrebarile, “ce mancam astazi?” sau “eu, ce mai gatesc astazi?”, m-au macinat ani la rand dupa nasterea lui Anais. Cand timpul meu a devenit limitat si programul imprevizibil.
Dupa nenumarate incercari nereusite sau planuri esuate, am gasit o varianta castigatoare si am facut rost de cateva ajutoare.
Daca tot nu investesc in genti sau pantofi, 🙂 mi-am permis sa investesc in doi robotei, asa cum le spune Anais, care sa ma ajute in bucatarie. Este vorba de un multicooker si un slow cooker. Ei gatesc si eu ies in parc sau mai fac altceva prin casa, pentru ca, dupa cum bine stiti, gatitul nu este singura activitate ce necesita atentie zilnica. Tot este nevoie de curatat si tocat, dar, scapi de grija statului langa aragaz. Iar atunci cand in orice clipa bebelusul poate incepe sa planga si esti nevoita sa fugi in dormitor, conteaza enorm.
Pe langa aceste ajutoare, am invatat sa-mi fac un plan de mancare. Si nu, nu ma refer la un meniu saptamanal, pentru ca am incercat si nu mi se potriveste stilul. Incerc in schimb, sa ma gandesc cu o zi inainte, la ce voi gati a doua zi, pentru ca foamea, sa nu ma mai ia prin surprindere. 🙂 Si astfel, in functie de alimentele pe care le am in casa sau disponibilitatea de a iesi sa cumparam altceva, imi creez meniul.
Incerc sa am mereu in casa cateva alimente de baza, sanatoase, din care pot prepara ceva rapid. Spre exemplu: linte, orez integral, quinoa, hrisca, mei, mazare galbena si paste. Mult iubitele paste, care ma scapa din orice incurcatura. Aleg pentru familia mea, intotdeauna paste integrale, din linte, quinoa, orez, hrisca, grau integral, etc. Exista nenumarate variante de paste sanatoase pe piata, ecologice sau nu, in functie de buget. Totodata, am mereu conserve cu rosii ecologice sau suc de rosii in borcan, fara sare sau alti conservanti, condimente de toate felurile, in functie de gust si ulei de masline presat la rece. Toate acestea, fac parte din camara noastra, ca sa zic asa si cu ele reusesc mereu sa pregatesc o mancare rapida si sanatoasa pentru toata familia.
Legume, cumparam doar local si ecologic cat mai mult cu putinta si din frigider nu lipsesc radacinoasele, ardeiul kapia, care este pe placul tuturor la noi in familie, broccoli si dovleceii obisnuiti sau zucchini. Pe langa acestea, in functie de idei sau sezon, adaugam alte legume.
Profit la maxim de supele crema. Ai mei nu se dau in vant dupa ciorbe si nici eu, ca sa fiu sincera. Astfel ca, ma joc in fiecare saptamana cu tot felul de variante de supa crema, in care putem folosi multe legume si vor fi apreciate si de micutii mofturosi. Supa crema de linte, supa crema de mazare galbena, supa crema de broccoli cu cartofi, supa crema de conopida, supa crema de cartofi dulci si lista poate continua. In fiecare zi, cand venim de afara, ne asteapta o supa crema. Se face foarte usor, nu este nevoie sa toc legumele mici, ca pentru ciorba si ma scapa de griji rapid, iar la multicooker se face in maxim 15 minute. Alaturi, pregatesc eu crutoane la cuptor, din paine facuta de noi, de preferat si mereu integrala.
Pentru cina aleg variante usoare si in general, cand ma gandesc la meniu, incep cu legumele, cum gatesc legumele, salata, sotate, la abur sau cuptor, iar apoi gasesc si o varianta de proteine, carne sau peste. Daca pregatesc quinoa, este suficienta, pentru ca este bogata in proteine complete, deci adaug doar legume alaturi. Proportia din farfurie trebuie sa fie mereu catigatoare pentru legume si cea de carne mai mica.
Un pont pentru cei mici ar fi, sa nu le puneti farfurii mari, pline de mancare. Se pot simti coplesiti si vor refuza. La noi functioneaza mereu o farfurie mai mica, cu o portie potrivita pentru ea si mereu, mai cere cu multa mandrie o portie, daca nu s-a saturat.
O implic pe Anais mereu in activitatile mele din bucatarie. Multe dintre noi, nu stim cum sa ne impartim atunci cand vine vorba de copii si facut mancare, mai ales daca suntem singure acasa. Dar, daca ii implicam pe micuti in activitatea gatitului, vom scapa de aceasta grija.
Recunosc faptul ca, este nevoie de multa rabdare si atentie sporita, dar dupa un timp, ajungi sa te obisnuiesti. Nu are mereu chef sa ma ajute, iar cand se intampla asta, coloreaza sau deseneaza langa mine la masa din bucatarie. Atunci cand ma ajuta la gatit sau orice alta activitate, am grija intotdeauna sa ii arat cat ma bucura acest lucru si cat de important este pentru mine, acel ajutor.
Astfel, cultivam dorinta lor naturala de a ajuta, de a coopera si ne va fi de folos si atunci cand ii rugam sa faca altceva.
Oamenii de toate varstele se bucura de iubirea reciproca si aprecierea care vine impreuna cu cooperarea si munca in echipa, in special atunci cand simt ca a lor contributie este valoroasa.
Iar in final, cand gasim varianta castigatoare pentru programul familiei fiecaruia, sa nu uitam, sa ne asezam impreuna la masa, macar o data pe zi.
Mesele zilnice sunt mult mai mult decat simpla mancare pentru copiii nostri. Cercetarile au demonstrat ca acei copii care isi petrec mesele impreuna cu familia, se descurca mai bine la scoala, social si au parte de timp potrivit pentru gandurile sau problemele lor, cu un partener de discutie. Este de asemenea o ocazie foarte buna de a ne conecta sau reconecta cu ei.
Acestea fiind spuse, pofta buna si timp de calitate va doresc!
Photo: https://pixabay.com