In fiecare an, la inceputul lunii octombrie, sarbatorim saptamana internationala a babywearing-ului sau saptamana internationala a bebelusilor purtati. Notiunea de “babywearing” a devenit din ce in ce mai cunoscuta in ultimii ani in Romania. Lucru cu adevarat imbucurator, avand in vedere cat de frumos este sa vezi o mamica tinandu-si puiul la piept. Atunci cand o mama se hotaraste sa-si poarte copilul, sunt mai multe aspecte de care trebuie sa tina cont, deoarece exista mai multe tipuri de sisteme de purtare, iar acesta trebuie ales in functie de varsta bebelusului si probabil cel mai important, sistemul trebuie sa fie ergonomic. Din fericire, mamele aflate la inceput de drum, pot primi sfaturi si ajutor de la consultantii in babywearing. Unul dintre ei, este Mara Popescu, o tanara mamica a 3 copii frumosi si cel mai pasionat om de sistemele de purtare pentru bebelusi, din cati mi-a fost dat sa cunosc. Mara face parte din Asociatia de Pediatrie si Consultanta in Alaptare, asociatie care, pe langa multe proiecte frumoase de care se ocupa, organizeaza pentru al doilea an consecutiv o conferinta de babywearing. La aceasta conferinta, sunt discutate subiecte importante legate de tot ceea ce inseamna purtarea bebelusului intr-un mod sanatos, precum si aspectele pozitive pe care le poate oferi mamei si copilului. Anul trecut a avut loc la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, iar la final, mamicile prezente, imbracate in ii, impreuna cu bebelusii in sisteme de purtare, au dansat o frumoasa hora. Invitati au fost Dr. Iulia Balint-Boia, medic pediatru si consultant in alaptare IBCLC, Dr. Roxana Hristianovici, medic pediatru si consultant in alaptare IBCLC si Mara Popescu consultant in alaptare IBCLC si consultant in babywearing. Temele abordate au fost “ingrijirea tip cangur”, “displazia de sold” si “babywearing si alaptarea”.

Din proprie experienta va spun ca purtarea bebelusului inseamna mult mai mult decat se poate vedea din exterior. Inseamna in primul rand, iubire! In primele zile dupa nastere, ajuta mama si copilul sa retraiasca acea unica “simbioza” de care s-au bucurat timp de 9 luni. Se spune ca, cele 3 luni din viata unui bebelus sunt considerate al 4-lea trimestru. Iar in aceste luni este recomandat, mai ales in cazul in care copilul sufera de colici, sa reconstruim pe cat posibil lumea lui din mediul intrauterin. Babywearing-ul fiindu-ne de un real ajutor in sensul acesta. Bebelusul sta lipit de pieptul mamei, ii poate auzi respiratia si bataile inimii, exact cum o facea atunci cand se afla in burtica ei.

Imi amintesc si acum, prima data cand am pus-o pe Anais intr-un sistem de purtare, era un wrap elastic si atunci a avut loc si prima noastra iesire afara. E foarte greu de exprimat in cuvinte, bucuria si emotia pe care le-am trait in momentele acelea. Imi simteam din nou puiul ca o parte din mine, simteam ca stand asa la pieptul meu, este din nou protejata de orice pericol, asa cum o credeam cand era la mine in pantec.  Au urmat apoi multe, foarte multe plimbari minunate! Pe masura ce a crescut, am incercat si alte sisteme de purtare, sling cu inele, marsupiu, iar astazi, la 1 an si 6 luni, fetita noastra este inca purtata. Nu la fel de des, ce-i drept, pentru ca are o greutate considerabila de 12 kg, 😊 insa incerc cat de mult pot, sa ma bucur, poate de ultimele plimbari cu fetita mea in sistem de babywearing. Sunt niste amintiri nepretuite si mi-as dori ca fiecare mama sa le poata trai.

Revenind la subiectul principal al acestui articol, asa cum va spuneam la inceput, si anul acesta Asociatia de Pediatrie si Consultanta in Alaptare, va organiza o conferinta de babywearing. Aceasta va avea loc in Park Lake Mall din Bucuresti, pe 8 octombrie. Invitati vor fi din nou, cei doi medici pediatri si consultanti in alaptare IBCLC, Dr. Iulia Balint-Boia si Dr. Roxana Hristianovici, Mara Popescu consultant in alaptare IBCLC si babywearing si doua nume noi, Maria Radu-travel blogger la Diva in Bocanci si Madalina Dragoi, jurnalist, stylist de moda la Strike a Pose. Subiectele abordate vor fi complexe si extrem de utile pentru orice viitor parinte, bunica sau bunic.

Acestea fiind spuse, va indemn si recomand cu mare drag sa participati la aceasta conferinta. Pe langa multe informatii si sfaturi importante pe care le veti afla, veti descoperi si o frumoasa comunitate de mamici purtarete si iubarete.

Ne vedem acolo!

Conferința de Babywearing, ediția a II-a

(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave A Comment